Přeskočit na obsah Přejít na navigaci

Žádost o změnu záměru před dokončením

Změna záměru před jeho dokončením je změna v záměru oproti jeho povolení nebo oproti dokumentaci pro povolení stavby ověřené stavebním úřadem.

Změnu záměru před dokončením lze realizovat jen na základě povolení. O žádosti stavebníka o změnu záměru před dokončením rozhodne stavební úřad, který záměr povolil.

Nepodstatné odchylky od ověřené projektové dokumentace podle § 157 písm. a), c) a d), při kterých se nemění půdorysný ani výškový rozsah stavby, nezasahuje do nosných konstrukcí stavby, nemění se způsob užívání stavby a nedochází k ovlivnění požární bezpečnosti, se nepovažují za změnu stavby a projednávají se v kolaudačním řízení.

Kdo je oprávněn v této věci jednat
Žadatel (fyzická osoba, fyzická osoba podnikající, právnická osoba) nebo jeho právní zástupce.

Jaké jsou podmínky a postup pro řešení životní situace
V žádosti o změnu záměru před dokončením stavebník kromě obecných náležitostí podle správního řádu uvede popis změn a připojí dokumentaci pro povolení záměru s vyznačením zamýšlených změn a připojí vyjádření, závazná stanoviska a rozhodnutí dotčených orgánů v rozsahu, v jakém se změna záměru dotýká zájmů chráněných jiným právním předpisem.

Na kterém pracovišti lze jednat
MěÚ Luhačovice, odbor stavební, nám. 28. října 543, 763 26 Luhačovice, - dveře č. 303, 304, 309

Jaké doklady je nutné předložit
Vyplněnou žádost na předepsaném formuláři podle vyhlášky č. 149/2024 Sb., včetně příloh.

Potřebné formuláře a kde jsou k dispozici
Web - Formuláře - Odbor stavební

Jaké jsou poplatky a jak je lze uhradit
Správní poplatek je stanoven zákonem č. 634/2004 Sb. o správních poplatcích.

Kteří jsou další účastníci (dotčení) řešení životní situace
Okruh účastníků řízení je stanoven § 182 stavebního zákona. Nedotýká-li se změna záměru práv účastníků řízení, s výjimkou stavebníka, ani chráněných veřejných zájmů a nepodléhá-li posouzení vlivu na životní prostředí, může stavební úřad vydat povolení jako první úkon stavebního úřadu v řízení.

Právní úprava

  • Zákon č. 283/2021 Sb., (stavební zákon).
Nahoru